direct naar inhoud van 4.3 Landschap, cultuurhistorie en archeologie
Plan: Maatregelen Kierbesluit en Deltanatuur Bernisse
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.9928.DOSx2009x0001785IP-OW01

4.3 Landschap, cultuurhistorie en archeologie

Zoetwaterkanaal
Het kanaal volgt voor een deel bestaande waterlopen en bestaande dijken. Aan weerszijden worden taluds aangebracht, met overwegend een helling van 1:3. Het landschap blijft daarmee zoveel mogelijk intact.

Het kanaal volgt gedeeltelijk reeds bestaande sloten en de ligging van de Zeedijk, aan de zuidzijde van het gemeentelijk grondgebied. Het kanaal sluit daarmee zoveel mogelijk aan op bestaande patronen van het landschap.

Deltanatuur
In het inrichtingsplan is er naar gestreefd het aantal kreken en het aantal doorsteken door dijken en kaden zo minimaal mogelijk te houden. Dit om de op- en aanwas structuur van de polders zoveel mogelijk intact te laten. Met minimale ingrepen wordt zo maximaal gebruik gemaakt van huidig reliëf en dynamiek.

Gekozen is om op twee plekken een kreek het nieuwe natuurgebied in te laten steken. Eén opening in de voorkade van Polder Zuidoord langs het Spui en één in de kade rondom de Buitengorzen Beningerwaard.

De kreek ter hoogte van de kade langs het Spui is zo gekozen dat deze aansluit op het laagste deel direct achter de kade waardoor het huidige reliëf en de hogere delen zoveel mogelijk intact gelaten kunnen worden. De kreek op deze plek geeft tevens de grens aan qua type recreatief gebruik binnen het totale plangebied. Ten noorden van de kreek zal op de graskade een pad aangelegd worden. Wandelaars kunnen vanaf de monumentale boerderij over dit pad tot aan de geul lopen. Dit pad is tevens toegankelijk voor minder validen. Ten zuiden van de kreek blijft de graskade liggen en deze is niet toegankelijk voor recreanten. De kreek loopt van Polder Zuidoord naar Polder Beningerwaard.

De doelstelling van Deltanatuur is het ontwikkelen van een zoetwatergetijdennatuur waarin alle karakteristieke elementen van die betreffende natuur vertegenwoordigd zijn. Het huidige gebied wordt weer buitendijks gebracht door de voorkade op enkele punten door te steken. De dynamiek van de intergetijdenwerking zorgt voor herstel van het vroegere krekensysteem.