direct naar inhoud van 4.9 Milieu
Plan: Maatregelen Kierbesluit en Deltanatuur Bernisse
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.9928.DOSx2009x0001785IP-OW01

4.9 Milieu

In januari 2008 is door de Grontmij een Aanmeldingsnotitie Spuimonding-West opgesteld, waarin wordt geconcludeerd dat de locatie, noch de omgeving, noch de inrichting van Spuimonding-West aanleiding geeft om nadere onderzoeken uit te voeren en die in een uitgebreide milieueffectrapportage af te wegen. Er zijn geen bijzondere omstandigheden die het doorlopen van een volledige milieueffectrapportage noodzakelijk maken.

Deze aanmeldingsnotitie is in april 2008 ter goedkeuring aangeboden aan de gemeente Bernisse. De gemeenteraad heeft de notitie in juni 2008 behandeld. De raad heeft daarbij bepaald dat het opstellen van een MER voor de Spuimonding-West niet nodig is.

Voor de compenserende maatregelen Kierbesluit geldt geen m.e.r.-plicht of m.e.r.-beoordelingsplicht.

4.9.1 Geluidhinder

Per 1 januari 2007 is de gewijzigde Wet geluidhinder (Wgh) in werking getreden. Hierin staat dat voor een inpassingsplan inzichtelijk moet worden gemaakt welke geluidsbronnen in het gebied aanwezig zijn en wat de geluidsbelasting is voor woningen en andere gevoelige bestemmingen.

Op basis van de Wet geluidhinder (Wgh) zijn er drie geluidsbronnen waarmee bij de vaststelling van inpassingsplannen rekening gehouden dient te worden: wegverkeers-, railverkeers- en industrielawaai.

Zoetwaterkanaal en Deltanatuur
Beide plannen hebben geen wezenlijk effect op de toename van geluidshinder.

4.9.2 Luchtkwaliteit

Op 15 november 2007 is de 'Wet luchtkwaliteit' in werking getreden (de wijziging van de Wet milieubeheer op het gebied van luchtkwaliteitseisen). De Wet luchtkwaliteit vervangt het Besluit luchtkwaliteit 2005.

Van bepaalde projecten met getalsmatige grenzen is vastgelegd dat deze 'niet in betekenende mate' bijdragen aan de luchtverontreiniging. Deze mogen zonder toetsing aan de grenswaarden voor luchtkwaliteit uitgevoerd worden.

Luchtkwaliteitseisen vormen onder de nieuwe Wet luchtkwaliteit geen belemmering voor ruimtelijke ontwikkeling als:

  • er geen sprake is van een feitelijke of dreigende overschrijding van een grenswaarde;
  • een project, al dan niet per saldo, niet tot een verslechtering van de luchtkwaliteit leidt;
  • een project 'niet in betekenende mate' bijdraagt aan de luchtverontreiniging.

Zoetwaterkanaal en Deltanatuur
In zijn algemeenheid worden in dit inpassingsplan alleen functies toegestaan die aan het landelijk gebied zijn gerelateerd (nieuwe natuur, waterberging, extensief recreatief medegebruik). Deze functies brengen nauwelijks extra verkeersbewegingen met zich mee. Geconcludeerd wordt dat dit plan niet in betekenende mate bijdraagt aan luchtverontreiniging.

4.9.3 Externe veiligheid

Wegen en spoorlijnen

Zoetwaterkanaal
Er worden geen nieuwe wegen of spoorlijnen aangelegd in het plangebied. Daar waar het kanaal bestaande wegen kruist, wordt met duikers gewerkt om de kruising goed te laten verlopen. Het kanaal is bedoeld voor het aan- en afvoeren van water en niet van mensen of materiaal. Van eventueel groepsgebonden risico danwel plaatsgebonden risico is dan ook geen sprake.

Deltanatuur
Er worden geen nieuwe wegen of spoorlijnen aangelegd in het plangebied. Het plangebied wordt bestemd voor natuur. Van eventueel groepsgebonden risico danwel plaatsgebonden risico is dan ook geen sprake.

Inrichtingen

Zoetwaterkanaal en Deltanatuur
Er worden geen risicovolle inrichtingen in de plangebieden gerealiseerd. De dichtstbijzijnde risicovolle inrichtingen langs het kanaal hebben een risicocontour van ca. 40 meter. Deze bevinden zich echter op dusdanige afstand van het plangebied, dat ze niet van invloed zijn op de realisatie van het plan.

Kabels en leidingen

Zoetwaterkanaal
Het zuidelijk tracé langs de boomgaard kruist twee gasleidingen. Vanwege geringe diepteligging van een van de beide gasleidingen ter plaatse van de dijk, moet deze door middel van een technische voorziening worden gekruist. De gasleiding van 12 inch en een wanddikte van 11 mm vormt vanwege de grote diepteligging (boring onder het Haringvliet) geen belemmering voor het aan te leggen zoetwaterkanaal.

Bij het noordelijke tracé om de boomgaard geldt dat voor beide leidingen (8 inch met een wanddikte van 7,92 mm en 12 inch met een wanddikte van 7,14 mm) een technische oplossing moet worden gezocht, omdat het zoetwaterkanaal beide leidingen op gelijke hoogte kruist. Een mogelijkheid is het zinkeren van de leiding(en) van de Gasunie. Een en ander wordt in overleg met de beheerder besproken.

Deltanatuur
Er worden in de nieuwe situatie geen nieuwe kabels of leidingen aangelegd.