Plan: | Bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard |
---|---|
Status: | voorontwerp |
Plantype: | inpassingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.9928.DOSx2011x0000029IP-VO01 |
Structuurvisie Ridderkerk
De raad van de gemeente Ridderkerk heeft op 29 juni 2009 de Ruimtelijke Structuurvisie 2020-2030 vastgesteld. De Structuurvisie moet richting geven aan een aantal belangrijke keuzes voor de toekomst van de gemeente op het gebied van ruimte, voorzieningen en mobiliteit. Onderstaand zijn de beleidsuitgangspunten opgenomen, die betrekking hebben op de bedrijventerreinontwikkeling Nieuw Reijerwaard.
De omgeving van het verkeersknooppunt Ridderster is een belangrijk ontwikkelingsgebied voor Ridderkerk en de gehele regio. Het bestaat uit drie deelgebieden, Cornelisland, Nieuw Reijerwaard en Bolnes-Zuid. Ridderkerk kiest voor bedrijventerreinontwikkeling in Nieuw Reijerwaard en in Cornelisland. De planvorming voor Cornelisland is in volle gang. Bolnes-Zuid krijgt een overwegend groene invulling, er komt geen (regionaal) bedrijventerrein.
In Nieuw Reijerwaard wordt een grootschalige uitbreiding van het Agro-logistieke complex gerealiseerd. In het Ruimtelijk Plan voor de Rotterdamse Regio (RR2020) is het gebied als zodanig aangewezen. In de gemeenteraad is in oktober 2008 besloten om Nieuw Reijerwaard te ontwikkelen voor het AGF-cluster. Hierbij moet worden voldaan aan een aantal condities:
Met het vervallen van de Hoeksche Waard als locatie voor de ontwikkeling van een bovenregionaal havengerelateerd bedrijventerrein, is Nieuw Reijerwaard - samen met Westelijke Dordtse Oever - aangewezen als alternatieve locatie om deze bedrijvigheid op te vangen. Er zijn daarmee andere inzichten ontstaan met betrekking tot de functionele invulling van Nieuw Reijerwaard dan in de structuurvisie vastgelegd. De overige uitgangspunten uit de structuurvisie blijven onverminderd van kracht.
Figuur 8: plankaart Structuurvisie Ridderkerk
Structuurvisie Barendrecht
De gemeente Barendrecht bereidt momenteel de Structuurvisie Barendrecht voor. In het voorontwerp van de structuurvisie Barendrecht (2011) wordt ingezet op de ondersteuning van de ontwikkeling van Nieuw Reijerwaard als uitbreiding van het - in Barendrecht aanwezige - agricluster.
Vigerende bestemmingsplannen
Landelijk Gebied, gemeente Ridderkerk
Voor het grootste deel van het plangebied geldt het bestemmingsplan 'Landelijk Gebied' van de gemeente Ridderkerk. Dit bestemmingsplan is vastgesteld door de gemeenteraad op 8 september 1972 en goedgekeurd door Gedeputeerde Staten op 17 oktober 1973. Binnen het bestemmingsplan heeft het plangebied grotendeels de bestemming '(glas)tuinbouw, landbouw en veeteelt'. Ook nieuwe loonbedrijven zijn binnen dit plan mogelijk via een wijzigingsbevoegdheid.
Voor het terrein van het hotel / conferentiecentrum geldt het bestemmingsplan 'Landelijk Gebied, 5e herziening' van de gemeente Ridderkerk. Dit plan is door de gemeenteraad vastgesteld op 29 november 1999 en goedgekeurd door Gedeputeerde Staten op 4 juli 2000.
Gezien de strijdigheid met en gedateerdheid van het vigerende plan is met onderhavig inpassingsplan een passend juridisch-planologisch kader voor Nieuw Reijerwaard opgesteld.
Figuur 9: plankaart bestemmingsplan 'Landelijk Gebied', gemeente Ridderkerk
In figuur 10 is een overzicht opgenomen met de vigerende plannen in en om het plangebied.
Figuur 10: vigerende bestemmingsplannen in en om het plangebied