direct naar inhoud van 4.2 Ruimtelijke hoofdstructuur
Plan: Bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard
Status: vastgesteld
Plantype: inpassingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.9928.DOSx2011x0000029IP-VA01

4.2 Ruimtelijke hoofdstructuur

Deze paragraaf gaat kort in op de huidige ruimtelijke elementen binnen het plangebied. Onderstaande figuur toont de voornaamste ruimtelijke elementen in en om het plangebied Nieuw Reijerwaard.

afbeelding "i_NL.IMRO.9928.DOSx2011x0000029IP-VA01_0014.jpg"

Figuur 14: luchtfoto met ruimtelijke elementen plangebied

Bebouwing

In de huidige situatie bestaat de bebouwing binnen het plangebied hoofdzakelijk uit kascomplexen met bijbehorende (bedrijfs)bebouwing waaronder diverse bedrijfswoningen. De meeste bebouwing bevindt zich langs de Verbindingsweg en Voorweg. Aan de noordwestzijde van het plangebied bevindt zich een hotel / conferentiecentrum.

Ter plaatse waar de ontsluitingsweg richting de Veren Ambachtseweg wordt gerealiseerd, bevinden zich in de huidige situatie nog diverse woningen langs de Rijksstraatweg.

Binnen het plangebied liggen twee monumentale panden. Het gaat om een monumentale boerderij aan de Voorweg 2, die in gebruik is als woonboerderij en is aangewezen als Rijksmonument. Aan de Krommeweg is eveneens een monumentaal pand aanwezig. Dit pand is in het verleden afgebrand en wordt in de oude staat teruggebracht.

Groen en water

Groen

Naast het groen als begeleiding van de wegen, ontbreekt het in het plangebied aan (structureel) groen. Buiten het plangebied hebben de zones die grenzen aan de Rijkswegen een groene invulling. Ten zuiden van het plangebied bevindt zich het gebied van de boomgaard met een landschappelijke waarde. Deze maakt onderdeel uit van het provinciaal landschap en bevindt zich buiten het plangebied.

Water

Oppervlaktewater

Het plangebied ligt in het beheergebied van waterschap Hollandse Delta. Het plangebied maakt onderdeel uit van een poldersysteem en is gelegen in drie peilgebieden. Het grootste deel is gelegen in de peilgebieden 26A (Zwet) en 26B (Zwet). In het (zuid)oosten is een klein deel van het plangebied gelegen in peilgebied 27A (Reijerwaard).

afbeelding "i_NL.IMRO.9928.DOSx2011x0000029IP-VA01_0015.png"

Figuur 15: peilgebieden Nieuw Reijerwaard

Grondwater

Onder de deklaag van circa 13 à 14 meter bevindt zich het eerste watervoerende pakket. Op basis van een peilbuis uit het Dino-loket blijkt dat de stijghoogte van het grondwater in het eerste watervoerend pakket iets hoger ligt dan de stijghoogte van het freatische grondwater. Hierdoor treedt in lichte mate kwel op in het plangebied. De freatische grondwaterstand bevestigt de grondwatertrappen (V en V*) die zijn aangegeven voor het plangebied met een gemiddeld hoogste grondwaterstand (GHG) van minder dan 0,4 meter beneden maaiveld.

Grondwaterbeschermingsgebied

Ten noordwesten van het plangebied is een waterwingebied gelegen. Rondom het waterwingebied liggen een grondwaterbeschermingsgebied en een boringsvrije zone. Een deel van het plangebied is gelegen in de boringsvrije zone. Dit betekent dat een gedeelte van het plangebied te maken heeft met specifieke eisen bij (bouw)activiteiten. Deze zijn vastgelegd in de Provinciale Milieuverordening Zuid Holland. In de boringsvrije zone is het hebben van boorputten en het graven dieper dan 2,5 m verboden. Binnen het waterwingebied en het grondwaterbeschermingsgebied gelden strengere eisen. Op figuur 16 is de ligging van de boringsvrije zone te zien.

afbeelding "i_NL.IMRO.9928.DOSx2011x0000029IP-VA01_0016.png"

Figuur 16: Ligging waterwingebied inclusief omliggende zones

Waterkering

Binnen en nabij het plangebied liggen enkele regionale waterkeringen. De Rijksstraatweg is een regionale waterkering die dient als compartimenteringsdijk. Dit geldt eveneens voor delen van de A15. Deze compartimenteringdijken zorgen ervoor dat, indien de primaire waterkeringen naast de rivieren doorbreken, niet het gehele beheergebied van waterschap Hollandse Delta inundeert. Voor het behoud van de waterkerende functie van deze waterkeringen zijn beschermingszones rondom de waterkeringen aanwezig.

Verkeer

In de huidige situatie wordt het gebied ontsloten via de Verbindingsweg en de Voorweg. De Verbindingsweg leidt van de IJsselmondse Knoop via het plangebied, over de A16 richting Ridderkerk. Hier gaat de Verbindingsweg over in de Populierenlaan, een gebiedsontsluitingsweg binnen de bebouwde kom met een maximumsnelheid van 50 km/h. De IJsselmondse Knoop betreft de samenkomst van verschillende wegen. Het gaat globaal om afslag 20 van de A15, de IJsselmondse Randweg die de noordelijke en zuidelijke afslag met elkaar verbindt en de hierop aansluitende wegen, waaronder de Dierensteinweg in westelijke richting en de Veren Ambachtseweg in zuidelijke richting.

Halverwege de Verbindingsweg ligt de aansluiting met de Voorweg. Het kruispunt is vormgegeven door middel van een rotonde. De Voorweg is een erftoegangsweg buiten de bebouwde kom en sluit in het westen aan op de Rijksstraatweg. Het noordelijke gedeelte van de Rijksstraatweg is doodlopend voor autoverkeer (langzaam verkeer en de lijndienst kan wel passeren en bereikt zo de IJsselmondse Knoop). Via de Rijksstraatweg in zuidelijke richting kan verkeer rijden richting Rijsoord.

Figuur 17: huidige ontsluitingsstructuur