6. Aanpassingen van de kaarten
6.1 Hillegom
Bij de vaststelling van de structuurvisie is veel discussie ontstaan over diverse locaties in de kern Hillegom. Het gaat om de locaties Pastoorslaan, Berbée, Ringvaart en Hillegom – Noord. Toegezegd is dat in het kader van de eerste herziening overleg gevoerd zal worden met de gemeente Hillegom om te bezien of en zo ja op welke wijze de diverse locaties verwerkt kunnen worden in deze herziening. Dit heeft in het volgende geresulteerd.
De 1500 woningen zoals afgesproken met Noord-Holland in de Gebiedsuitwerking Haarlemmermeer-Bollenstreek blijken thans niet haalbaar in de sfeer van het stedenbaanstation Hillegom wegens behoud van bollengrond en cultuurhistorische waarden. In het coalitieakkoord van de gemeente is de uitleglocatie Pastoorslaan van 500 woningen in de invloedssfeer van het stedenbaanstation verschoven tot na 2014.
De gemeente wil tegemoetkomen aan de afspraak inzake de 1500 woningen door zoveel mogelijk binnenstedelijk te realiseren, onder meer door transformatie van drie bedrijventerreinen (Berbee, Ringvaart en Hillegom Noord). Daarnaast is committent aan de uitwerking van de stedenbaangedachte toegezegd door op termijn een locatie nabij het station te ontwikkelen (Pastoorslaan of aan de westzijde) naast die welke in de Stedenbaanmonitor 2010 staan genoemd zoals de locatie Veelzorg en Berbee. Concreet betekent dit:
- De locatie Pastoorslaan blijft ongewijzigd en komt voor woningbouw eventueel pas na 2014 in beeld voor ontwikkeling; een wijziging van de Structuurvisie is daarom niet aan de orde;
- Ruimtelijk gezien is de transformatie van bedrijventerrein Ringvaart naar een woongebied goed te onderbouwen. De bestaande woonbebouwing is in de loop der jaren om het bedrijventerrein gegroeid waardoor een hoge milieucategorie niet meer voor de hand ligt. De woningbouwontwikkeling is opgenomen in de Regionale Structuurvisie 2020 van Holland Rijnland. Op het Ringvaartterrein is een betonmortelcentrale aanwezig. Dit is een watergebonden bedrijf waarvoor de gemeente een vervangende locatie heeft gevonden op het bedrijventerrein Hillegom Zuid. Daarnaast heeft gemeente Haarlemmermeer aangegeven een watergebonden bedrijvenlocatie beschikbaar te hebben. Gezien de benodigde milieuruimte van de betonmortelcentrale zal een transformatie pas plaatsvinden indien de milieuvergunning is verleend en planologisch ruimte is gecreëerd voor de verplaatsing naar Hillegom Zuid. In deze herziening zal het gebied zodoende een transformatieaanduiding krijgen waaraan deze voorwaarde is gekoppeld.
- Ten aanzien van de locatie Hillegom – Noord. De uitbreiding is deels gelegen op een locatie van een transportbedrijf dat in het kader van de Gebiedsuitwerking Haarlemmermeer Bollenstreek elders langs de A4 een plek heeft gekregen. Met de transformatie van Hillegom Noord kan worden ingestemd.
- Met de transformatie van de locatie Berbée kan worden ingestemd. Op basis van de nadere onderbouwing is gebleken dat de ontwikkeling van de locatie een bijdrage kan leveren aan het versterken van de Stedenbaanlocatie Hillegom. Daarbij speelt mee dat in het plan voorzien wordt in een verbetering van de ontsluiting van het station. Tenslotte heeft de locatie geen andere ontwikkelingsmogelijkheden.
- De compensatie van de bedrijventerreinruimte vindt plaats op nieuwe terreinen elders in de regio. Na 2020 komt de transformatie van het vroegere agrarisch bedrijventerrein Pastoorslaan naar een regulier bedrijfsterein aan de orde, mede in relatie tot het realiseren van een noordelijke ontsluiting van de Bollenstreek.
Aanpassingen
Op de functiekaart krijgen de twee meest noordelijk gelegen geel omlijnde gebieden (Berbee en Hillegom-Noord) de functie ‘stads- en dorpsgebied met hoogwaardig openbaar vervoer’ in plaats van de functie ‘bedrijventerrein’.
De locatie Ringvaart (zuidoostelijk gelegen geel omlijnd gebied) krijgt op de functiekaart de aanduiding ‘transformatiegebied’ (naar stads- en dorpsgebied) in plaats van ‘bedrijventerrein’.
Op de bedrijventerreinenkaart van de verordening (kaart 6) wordt van de groenomlijnde gebied de aanduiding ‘bedrijventerrein’ weggehaald. Bij de locatie Ringvaart wordt een aanduiding ‘transformatiegebied’ toegevoegd.
6.3 Gorinchem Noord
Ten noorden van Gorinchem is het bedrijventerrein Grote Haar gepland. Dit terrein heeft een regionale opvangfunctie. Direct ten westen van dit terrein ligt de A27. Rijkswaterstaat heeft ter plekke een wegverbreding voorzien. De gemeente is derhalve genoodzaakt een brede strook te reserveren als vrijwaringszone, waardoor ongeveer 6 ha van het bedrijventerrein verloren gaat. Verder is voor het terrein het bruto oppervlak en netto uitgeefbare terrein van het bedrijventerrein ten opzichte van de oorspronkelijke uitgangspunten veranderd. Dit als gevolg van de verscherpte criteria van het waterschap ten aanzien van de waterberging (20% over de toename van het verharde gebied, in plaats van 10%). Daarmee kan eveneens netto minder ha bedrijventerrein worden uitgegeven. Het waterschap heeft de norm gehanteerd voor waterberging van 2.180 m2 per hectare netto verhard oppervlak (= 20%). De extra waterbergingseisen leiden derhalve tot een extra ruimtevraag van 4,5 ha (41 ha verhard oppervlak x 1.090 m2). Van de 41 ha bestaat 37 ha uit netto uitgeefbaar bedrijventerrein en 4 ha uit overige verharding.
De vrijwaringszone (6 ha) wordt nu buiten de bebouwingscontouren gelegd. Met de uitbreiding van het terrein in de noordoostelijke hoek met 5 ha wordt dit gecompenseerd. Hierbij kan mede in aanmerking worden genomen dat het gaat om een bedrijventerrein met een regionale opvangfunctie en dat de door de gemeente gewenste begrenzing van het terrein meer voor de hand ligt dan de begrenzing die nu in de structuurvisie is opgenomen. Verder wordt de contour nog verruimd om de extra waterberging (in de verordening beschouwd als een stedelijke functie) binnen de bebouwingscontouren te brengen. Het gaat hier om een oppervlakte van ruim 5 ha. De strook wordt door de gemeente als duurzame groen en waterstrook ontwikkeld en zorgt daarmee tevens voor een goede landschappelijke inpassing.
Aanpassingen
De bebouwingscontour bij Gorinchem (kaart 1 van de verordening) wordt aangepast. Het groengekleurde gebied wordt binnen de contour gebracht en het oranjegekleurde gebied wordt buiten de contour gebracht.
Op de bedrijventerreinenkaart (kaart 6 van de verordening) wordt het groengekleurde gebied toegevoegd aan het gebied met de aanduiding bedrijventerrein en in het oranjegekleurde vlakje vervalt de aanduiding bedrijventerrein.
Op de functiekaart van de structuurvisie veranderen de geelomlijnde gebieden van 'agrarisch landschap' naar 'bedrijventerrein' respectievelijk van 'bedrijventerrein' naar 'infrastructuur'. Deze wijziging werkt door op de kwaliteitskaart.
6.4 Ouderkerk, IJssellaan
IJssellaan omvat het stukje bebouwing ten westen van de kern Lage Weg. Het heeft op de functiekaart de aanduiding ‘agrarisch landschap – inspelen op bodemdaling’. Er ligt dus geen bebouwingscontour omheen. Dit maakt ontwikkeling in IJssellaan nagenoeg onmogelijk. De gemeente is toch voornemens om dit gebied een kwaliteitsimpuls te geven, zeker nu er twee bedrijven zullen sluiten en zij kansen ziet om aan te haken op het landschapsplan van Dienst Landelijk Gebied (DLG) aan de oostzijde. De gemeente wil ongeveer 20 woningen realiseren op de locatie van de twee bedrijven. De ontwikkeling kan worden gezien als een maatwerktoepassing van ‘ruimte voor ruimte’. Ouderkerk heeft een raadsverzoek ingediend bij brief van 16 juli 2010 om de contourwijziging te verwezenlijken.
Aanpassingen
Op de functiekaart veranderd het geel omlijnde gebied van de functie ‘agrarisch landschap – inspelen op bodemdaling’ in ‘stads- en dorpsgebied’. De contour is straks om de bestaande bebouwing heen gelegd.
Op kaart 1 van de verordening wordt het groengekleurde gebied voorzien van een bebouwingscontour.
Deze wijziging werkt door op de kwaliteitskaart.
6.5 Rotterdam, Verolmeterrein
Het voormalige Verolmeterrein wordt de komende jaren getransformeerd naar stedelijk gebied. Op de functiekaart van de Provinciale Structuurvisie is het gebied daarom aangeduid als ‘stads- en dorpsgebied’. Het gebied is abusievelijk iets te klein aangeduid. Een perceel aan de zuidoostzijde maakt wel onderdeel uit van de planvorming, maar is in de structuurvisie en de verordening nog aanduid als bedrijventerrein. De verordening sluit woningbouw op bedrijventerreinen uit. Aanpassing is nodig van de functiekaart en de kaart met bedrijventerreinen in de verordening.
Aanpassingen
Op kaart 6 van de verordening wordt het groenomlijnde gebied niet meer als bedrijventerrein aangegeven.
Op de functiekaart wordt het geelomlijnde gebied aangeduid als 'stads- en dorpsgebied' in plaats van 'bedrijventerrein'.
6.6 Lansingerland, Zuidersingel/Rodenrijseweg
Het dubbele lint Zuidersingel/Rodenrijseweg was in het voormalige streekplan RR2020 aanduid als ‘stads- en dorpsgebied’. Op de functiekaart van de Provinciale Structuurvisie is het gedeelte ten westen van de N471 abusievelijk aangeduid als ‘bedrijventerrein’ en lijkt daarmee onderdeel uit te maken van bedrijventerrein Oudeland. Een ander deel is aangeduid als buitengebied. Door aanpassing van de functiekaart, de bedrijventerreinkaart en de contourenkaart wordt de situatie weer conform het streekplan weergegeven.
Aanpassingen
Op kaart 1 van de verordening (bebouwingscontouren) wordt het groengekleurde gebied binnen de contour gebracht.
Op de funciekaart worden de geelomlijnde gebieden aangeduid als 'stads- en dorpsgebied' in plaats van 'bedrijventerrein' respectievelijk 'agrarisch landschap – inspelen op verbinding stad-land'.
Op kaart 6 van de verordening (bedrijventerreinen) vervalt de aanduiding 'bedrijventerrein' voor het groenomlijnde gebied. Een illustratie hiervan is niet opgenomen.
Deze wijziging werkt door op de kwaliteitskaart.
6.7 Technische aanpassingen begrenzing Ecologische Hoofdstructuur (EHS)
In de streekplannen is de EHS altijd globaal aangegeven. Op kaart 3 bij de Verordening Ruimte is de EHS voor het eerst tot op perceelsniveau ingetekend. Geconstateerd is dat de begrenzing op kaart 3 niet geheel recht doet aan een aantal reeds bestaande situaties. In een aantal gevallen zou dit er toe kunnen leiden dat functies die reeds zijn ingepast in de Ecologische Hoofdstructuur en waarbij is voorzien in compensatie, op basis van de Verordening Ruimte wegbestemd zouden moeten worden. In een aantal andere gevallen zou de gemeente vóór 2012 als natuur moeten bestemmen, terwijl er al sinds jaar en dag een andere functie is. In beide situaties zou dit kunnen leiden tot bijvoorbeeld planschade. Aanpassing van de EHS-kaart is daarom gewenst.
Hieronder zijn de wijzigingen opgenomen. In die gevallen waar de wijziging tevens een verandering op de functiekaart met zich meebrengt is zowel de functiekaart als kaart 3 opgenomen.
1. Leerdam, Diefdijk bij Schoonrewoerd
Op de functiekaart krijgen de geelomlijnde gebieden de aanduiding 'agrarisch landschap' in plaats van 'natuurgebied'.
Op de kaart 3 van de verordening (Ecologische Hoofdstructuur) is de aanduiding 'zoekgebied' voor de paars gekleurde gebieden vervallen aangezien de concrete begrenzing van de nieuwe natuur inmiddels bekend is. De lichtgroen gekleurde gebieden krijgen de aanduiding 'overige nieuwe natuur'.
2. Dordrecht, ten westen van Baanbroekbrug
Het rood gekleurde gebiedje wordt op kaart 3 van de verordening niet meer als onderdeel van de EHS aangeduid. Het betreft geen EHS, maar een waterzuiveringsinstallatie.
3. Binnenmaas, perceel ten zuidoosten van Puttershoek
Het betreffende perceel is onderdeel van een nieuw landgoed waarvoor de inrichtingswerkzaamheden al zijn uitgevoerd. Op de functiekaart verandert de aanduiding van het geelomlijnde gebied van 'agrarisch landschap' in 'natuurgebied'.
Op kaart 3 van de verordening (Ecologische Hoofdstructuur) wordt het lichtgroen gekleurde gebied aangeduid als 'bestaande natuur en prioritaire nieuwe natuur'.
4. Cromstrijen, Haringvlietbrug
De roodgekleurde gebieden (zie kaartje onder 5) aan beide kanten van de Haringvlietbrug worden op kaart 3 van de verordening niet meer aangeduid als EHS. Deze percelen zijn geen natuur maar recreatiestrand en aanverwante functies.
5. Cromstrijen, primaire waterkering tussen Oosterse Laagjes en de Haringvlietbrug
De hieronder rood ingekleurde primaire waterkering heeft onterecht de status van EHS gekregen. Dit gebied wordt op kaart 3 niet meer als onderdeel van de EHS aangeduid.
6. Goedereede, percelen bij Oostdijk
Het roodgekleurde perceel wordt op kaart 3 van de verordening uit de EHS gehaald. Het is geen EHS maar werkterrein van Evides.
Op de functiekaart krijgt dit geelomlijnde perceel de aanduiding 'agrarisch landschap – risico's op verzilting' in plaats van 'natuurgebied'.
7. Goedereede, percelen tussen Schans en Koudenhoek
De lichtgroen ingekleurde percelen worden EHS en krijgen op kaart 3 van de verordening de aanduiding 'bestaande natuur en prioritaire nieuwe natuur'. Met provinciale subsidie zijn deze percelen verworden ten behoeve van realisatie van de EHS.
Op de functiekaart wordt dit geelomlijnde gebied aangeduid als 'natuurgebied' in plaats van 'agrarisch landschap – risico's op verzilting'.
8. Goedereede, noordelijk van Ouddorp
De EHS is hier te ruim begrensd. Het roodgekleurde gebied wordt op kaart 3 van de verordening niet meer als natuur aangegeven. Het betreft geen EHS maar een weg met parkeerplaatsen. Het geel aangeduide gebied tussen de Vrijheidsweg en het Natura2000-gebied wordt op kaart 3 nieuw aangeduid als 'ecologische verbinding'.
Op de functiekaart wordt de gele lijn aangegeven als 'ecologische verbinding'.
9. Goedereede, Kop van Goeree
De begrenzing van de EHS was niet gelijk aan die van Natura 2000. Nu de begrenzing van Natura 2000 is definitief wordt de begrenzing van de EHS hieraan aangepast. Het helgroen gekleurde gebied krijgt de aanduiding 'Bestaande natuur en prioritaire nieuwe natuur'. Het roodgekleurde gebied wordt niet meer als onderdeel van de EHS weergegeven op kaart 3.
10. Rotterdam, Polder Schieveen
De status van helgroen ingekleurde gebied wijzigt van ‘bestaande natuur en prioritaire nieuwe natuur’ in ‘overige nieuwe natuur’. Het roodgekleurde gebied wordt op kaart 3 niet meer als natuur aangeduid (tekenfout).
11. Pijnacker-Nootdorp, natuurgebied Zuidpolder
De helgroen ingekleurde gebieden krijgen op kaart 3 de aanduiding ‘bestaande natuur en prioritaire nieuwe natuur’ omdat ze in het meerjarenprogramma landelijk gebied prioritair zijn geworden.
12. Wassenaar, golfbaan
Deze golfbaan is geen onderdeel van de EHS. Op de functiekaart krijgt de golfbaan (het geelomlijnde gebied) de aanduiding 'recreatiegebied' in plaats van 'natuurgebied'.
Op kaart 3 van de verordening wordt het roodgekleurde gebied niet meer als natuur aangeduid.
13. Wassenaar, ten noorden van Lentevreugd
De roodingekleurde percelen zijn geen EHS maar zijn bestaande erven. Op kaart 3 van de verordening worden deze percelen niet meer als natuur aangeduid.
14. Hillegom, ecologische verbinding tussen Hillegom en Lisse
De ecologische verbinding is bij de watertoren iets te breed ingetekend. Het rood ingekleurde gebied wordt op kaart 3 niet meer als natuur aangeduid.
15. Rijnwoude, westkant van De Wilck
De aanduiding van het helgroengekleurde gebied verandert op kaart 3 van ‘Overige nieuwe natuur’ in “Bestaande natuur en prioritaire nieuwe natuur’ omdat het een perceel is van Staatsbosbeheer.
16. Reeuwijk, ten zuidoosten van Reeuwijk-Dorp
Het roze gekleurde gebied wordt uit EHS gehaald omdat er aldaar een deel van een stal op staat. Op kaart 3 van de verordening wordt het perceel niet meer als natuur aangeduid.
17. Waddinxveen, Polder Bloemendaal
Het roodgekleurde gebied wordt op kaart 3 van de verordening niet meer als natuur aangeuid omdat het sinds jaar en dag wordt gebruikt voor sierteelt.
18. Nederlek, natuurgebied Bakkerswaal te Nederlek
Het helgroen gekleurde gebied krijgt de aanduiding ‘Overige nieuwe natuur’ in plaats van ‘bestaande natuur en prioritaire nieuwe natuur’.
6.8 Toevoeging van landgoed- en kasteelbiotopen
Zoals is toegelicht in paragraaf 3.1 en 3.3 worden 30 kasteelbiotopen en 1 landgoedbiotoop toegevoegd aan kaart 12 van de verordening. Op onderstaande kaartjes zijn per biotoop de te onderscheiden waarden aangeduid. Op kaart 12 van de verordening zal uiteindelijk alleen de buitencontour (dus de optelsom van alle waarden) van de biotopen worden aangegeven. Deze kaart is nog in bewerking. De kleuren op de kaarten met de kasteelbiotopen geven het volgende aan:
- oranje gebied: het kasteel zoals beschreven in de literatuur;
- rood omlijning: status als monument;
- oranje geruit gebied: het blikveld;
- paarse lijn: de structuur (bijvoorbeeld een weg) waaraan het kasteel is gelegen;
- groene lijn: de landschappelijke context.
Hofrust in Rijswijk is een landgoed, de andere toe te voegen biotopen zijn de kasteelbiotopen.
6.9 Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport Boskoop (ISV-Boskoop)
In de tweede helft van 2010 vindt besluitvorming over de ISV- Greenport Boskoop plaats. Aan deze besluitvorming gaat binnen de gemeenten een inspraakprocedure vooraf. Die treedt in principe in plaats van de inspraak voor deze herziening. Bij het vaststellen van deze eerste herziening door PS in januari 2011 zal, voor zover aan de orde en noodzakelijk, implementatie van de ISV in de PSV en PVR plaatsvinden.
6.10 Regionale Structuurvisie Goeree-Overflakkee
In de tweede helft van 2010 vindt besluitvorming over de ISV- Goeree-Overflakkee plaats. Aan deze besluitvorming gaat binnen de gemeenten een inspraakprocedure vooraf. Die treedt in principe in plaats van de inspraak voor deze herziening. Bij het vaststellen van deze eerste herziening door PS in januari 2011 zal, voor zover aan de orde en noodzakelijk, implementatie van de Regionale Structuurvisie in de PSV en PVR plaatsvinden.
|